ms Phobos

Grootste tankschip van Shell op Europoort

Op zaterdag 11 maart jl. heeft de 'SITALA', het grootste tankschip onder de Franse vlag van de Koninklijke/Shell Groep, zijn lading gelost aan de nieuwe steiger van Shell Nederland Raffinaderij N.V. in de vierde petroleumhaven.

Dit tankschip met een draagvermogen van ruim 74.000 ton loste in minder dan 7 uur 34.000 ton ruwe olie, afkomstig uit Kirkoek (Irak). De olie werd door middel van vier losarmen, die naar een eigen ontwerp speciaal voor dit doel zijn vervaardigd, door de scheepspompen via een korte leiding onder de steiger naar een van de negen opslagtanks aan de wal gestuwd. Elke tank kan 40 miljoen liter aardolie bevatten.

Dit is de tweede proef in Shell Europoort, die met goed gevolg is verlopen. De eerste werd in december vorig jaar gehouden met het Zweedse tankschip A.K. FERNSTRØM, dat toen 19.000 ton ruwe olie aanvoerde ter verwerking in de raffinaderij van de Shell te Pernis.

Op de foto: Shell's 74.000 tons 'SITALA' in de vierde petroleumhaven, Shell Europoort.
(SHELL FOTO) Neg.no. 11166, maart 1961