ms Phobos

In Memoriam Cees Clarisse

6 Maanden geleden is mijn vader Cees Clarisse plotseling overleden. Hij heeft heel zijn leven voor Shell gewerkt van Student in Vlissingen tot Kapitein STBV. Het is vreselijk hem te moeten missen, en we zijn overal aan het zoeken om alle herinneringen wakker te houden.

Heel de familie heeft ondertussen het Verhalenboek door Henk Kerkhof gelezen. Prachtig om zulke anecdotes te lezen. Het was net alsof mijn vader ons die verhalen vertelde en we vonden in deze verhalen een beetje troost. Mijn vader was een echte "gesloten zeeuwse oester" wat dat betreft. Thuis vertelde hij nooit veel over zijn werk en genoot gewoon zijn verlof om bij zijn gezin (3 dochters en later 5 kleinkindern) te zijn. Tijdens zijn crematie in Nijmegen (in Shell-Uniform) hebben wij ook een powerpoint met foto's en muziek uit zijn leven laten zien - was zeer mooi en emotioneel. Natuurlijk hoorde daar de Shell bij. De foto's van Shell-Tankers hebben we dankbaar uit de website van Mr. Helder www.Helderline.nl gehaald om in de powerpoint-achtergrond te gebruiken. Ook op zijn rouwkaartje was de Navicella afgebeeld , met deze Shelltanker ging hij op zijn tweede reis en leerde mijn moeder in Chili kennen. Na vijf jaar "papieren-liefde" zijn ze 1965 getrouwd en kwam mijn moeder naar Nederland. Ook woonden wij 2 Jaar (in opdracht van Shell) in Nigeria (1971). Bij de asverstrooiing vorige maand hebben we een visboot gehuurd bij Neeltje Jans (toevallig hing daar een vlag van SHELL !) en werd hij één met zijn tweede liefde - de zee. Zijn Kapiteinspet heb ik gekregen en wordt als een schat bewaakt omringd met een collage van alle Shelltankers die hij heeft gevaren. Omdat je niet kunt loslaten als je zoveel van iemand houdt, zoek je naar herinneringen of mensen die wat-dan-ook-maar-iets over hem kunnen vertellen. Het grootste deel van zijn leven verbracht hij op zee en juist van dit gedeelte weet ik bv. zo weinig.

In Memoriam Cees Clarisse In Memoriam Cees Clarisse In Memoriam Cees Clarisse
Ik heb onder Helderline zijn monsterboekjes ingevoerd en in het guestbook geschreven dat we heel graag verhalen willen horen van oud-collega's. Ook onder Cnooks heb ik in het gastenboek geschreven. Mr.Kerkhof heb ik gemaild om te bedanken voor zijn verhalen en hij mailde me, dat veel oud-collega's waarschijnlijk niet computeren.

Tot nu toe hebben we toch al als respons een paar mails gehad. Hele lieve, troostende brieven en mensen die zich de moeite nemen zich te herinneren en in oude albums en dozen vanaf 1959 zoeken.. Het is onvoorstelbaar hoe goed het doet een paar vriendelijk woorden over hem te horen.

Heel veel reakties kwamen ook op de foto's van de crematie en de asverstrooiing op zee en veel mensen waren zeer geintereseerd en beindrukt hoe zoiets afloopt. Ook hier een paar foto's. Het boeket van CNOOKS is ook erbij, dank u wel!

In Memoriam Cees Clarisse In Memoriam Cees Clarisse In Memoriam Cees Clarisse
Misschien heeft u nog een idee heeft hoe we oud-kollega's kunnen kontakteren of evtl. is het mogelijk een berichtje in het tijdschrift van cnooks of voeks te zetten, wij zouden in ieder geval elke hulp geweldig vinden. Ik heb ook Mr. Dykstra gemailt wegen de reünie in Nunspeet, maar ik heb helaas geen antwoord teruggekregen. Mijn moeder is er op het moment nog niet aan toe om naar de Reunie te gaan tussen alle "Shell-Kollega's".

Ik hoop van U te horen en alvast hartelijk bedankt !

Nathalie Haas-Clarisse met Gloria, Marcela en Lolita Clarisse
Nathalie Clarisse-Haas , Lerchenstraße 13 , 90537 Feucht - Duitsland
Elektro.W.Haas@t-online.de
of mijn moeder:
Gloria Clarisse-González, Hommersumerstraße 52 in 47574 Goch, Duitsland
Cornelis.Clarisse@online.de